
Chèvre des crémiers
Charakteristika: Sýr Chèvre des crémiers má vzezření jedno kilového šestiúhelníku. Chuť: Díky svému smetanovému charakteru, nabízí mléčně lehkou a svěží chuť s jemným a dlouhým nádechem koziny. Hmota smetanové barvy se rozplývá na jazyku. Degustace: Díky své lehkosti se hodí na úvod sýrové degustace a stejně jako většina kozích sýrů se bude skvěle snoubit se […]

Reblochon
Reblochon nebo savojský Reblochon je označení původu francouzského sýru vyráběného především v Horním Savojsku a v několika savojských obcích. Pochází z pohoří Bornes a Aravis, zejména z údolí Thônes, dále se rozšířilo do Val d’Arly a masivu Bauges. Místní horští sedláci odváděli první dojení majiteli půdy (obvykle opatství) a druhé, prováděné po setmění, si ponechávali pro sebe. […]

Saint-Nectaire
farmářský Charakteristika: Chuť: Degustace:

Mimolette
Charakteristika: Sýr Mimolette má specifický tvar. Jedná se o dvoukilovou kouli živě oranžové barvy. Tohoto atypického zbarvení je docíleno použitím přírodního barviva z jihoamerického stromu roucou. Kůrka sýru nese stopy práce mikroskopických roztočů. Chuť: Když Mimolette po dvanácti měsících zrání zestárne, má tvrdou ale stále elastickou, nedrobivou hmotu. Je lehce slaný a zanechá Vám v […]

Chaource
Charakteristika: Chuť: Degustace:

Vieux Brugges
Charakteristika: Chuť: Degustace:

Brie de Meaux
V rámci večere organizované na Vídeňském kongrese v roce 1815 diplomatem Talleyrandem byl Brie de Meaux korunovaný „Králem sýrů“. Díky svému úctyhodnému průměru i váze jej málokdy uvidíme celý, snad s výhradou sýrařů, kteří jej tak uchovávají na slaměné podložce. Pod svou kůrkou skrývá pružnou a bohatou hmotu krémové barvy. Brie de Meaux je kravský […]

Brie de Meaux à la moutarde
Charakteristika: Chuť: Degustace:

Tomme de chèvre des Pyrénées
farmářská Charakteristika: Kulatý sýr s váhou od 2 do 3 kg, hladkou hmotou bez děr, světle žluté barvy. Chuť: Má jemnou chuť s lehkým dotykem koziny. Bude vyhovovat i těm, kteří kozí sýry nemusí.

Tomme des Pyrénées
Charakteristika: Kravský Tomme z Pyrenejí je válcovitý sýr se zaoblenými boky vážící 400 g až 1,5 kg, ale větší Tomme mohou dosahovat až 5,5 kg. Chuť: Sýrová hmota je elastická, rozpouští je se na jazyku a má robustní chuť. Degustace: Doporučujeme s bílým suchým gaskoňským nebo ovocným červeným vínem.

Kozí sýr v popelu
Charakteristika: Sýr Tomme de chèvre cendré vyráběný ze syrového kozího mléka má hmotu bílé barvy a ve srovnání s jinými sýry ze stejného zvířete u něj najdeme onu charakteristickou a výraznou kozí chuť. Chuť: Milovníci sýru, kteří si přejí vychutnat si ještě silnější aroma Tomme de chèvre cendré, jej mohou nechat zrát déle. Jeho jemná […]

Ossau-Iraty
Charakteristika: Kontrolované označení původu Ossau-Iraty evokuje název dvou oblastí, ve kterých se tento sýr vyrábí, a to vrchol Pic du Midi d’Ossau (provincie Béarn) a dále rozsáhlou lesní plochu Forêt d’Iraty (Baskitsko). Je kulatý, váží 4 až 5 kg, hladký, bez děr, světle žluté barvy. Chuť: Stupeň zrání ovlivňuje rozmanité chuťové vlastnosti sýru Ossau-Iraty, nádech […]
Beaufort
Le beaufort est un fromage français au lait cru de vache à pâte pressée cuite produit en Savoie dans une aire de production comprenant la région du Beaufortain d’où il tire son nom. Il est moulé en forme de meule à talon légèrement concave. Il bénéficie d’une appellation d’origine protégée.

Sladký Comté
Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá […]

Mladý Comté
Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá […]

Starý Comté
Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá […]

Moliterno al tartufo
pecorino s lanýži Charakteristika: Chuť: Degustace:
Moliterno al tartufo
Le Pecorino est un des plus vieux fromages italiens, on dit qu’il était déjà connu il y a plus de 2000 ans. Son histoire commence ainsi aux alentours de Rome et particulièrement dans la région du Lazio où la plupart des bergers y vivaient. C’est à partir du lait des brebis des bergers qu’est né […]

Grana Padano
Charakteristika: Bochník sýru Grana Padano měří 18 až 25 cm, má průměr od 35 do 45 cm a váha se pohybuje mezi 24 a 40 kilogramy. Degustace: Oceníme ho samozřejmě jako ingredienci při vaření nebo strouhaný s těstovinami připravenými po italském způsobu.

Parmigiano Reggiano
di Vacche Rosse Charakteristika: Bochník sýru Parmesan je vysoký 18 až 25 cm, má průměr od 35 do 45 cm a váží 20 až 40 kilogramů. Je vyráběný z mléka zvláštní rasy červených krav, které mu propůjčuje slámovou barvu. Chuť: Mléku červených krav vděčí Parmesan také za svou ovocnou a intenzivní, ačkoli jemnou a značně […]

Appenzeller
extra Charakteristika: Chuť: Degustace:
Appenzeller
L’appenzeller est une des plus grandes spécialités fromagères de Suisse. Le fromage le plus corsé de Suisse est fabriqué depuis 700 ans à la main selon une tradition ancienne. Les douces collines situées entre le lac de Constance et le massif du Säntis, recouvertes de pâturages sains et généreux offrent les conditions optimales à la […]
Chabichou
le Chabichou du Poitou a la forme caractéristique d’un petit tronc de cône dit bonde. Son aire de production recouvre une zone limitée correspondant au Haut-Poitou calcaire. Doux et crémeux lorsqu’il est jeune, le Chabichou du Poitou développe ses arômes et sa pâte devient cassante si l’affinage est prolongé. D’Appellation d’Origine Protégée ce fromage serait millénaire […]

Langres
Vzhled: Langres charakterizuje zvláštní miskovitá prohlubeň na vršku sýra, jež se rozšiřuje v průběhu zrání, protože během něj není sýr nikdy obrácen na druhou stranu. Někteří fanoušci do této misky nalévají kapku šampaňského… Chuť: vůně je intenzivní zatímco jeho nakyslá chuť přiměřěně výrazná a navíc zjemněná krémovou strukturou rozplývající se v ústech.
Langres
Le Langres est un fromage au lait cru ou pasteurisé de vache, à pâte molle et à croûte lavée, originaire du plateau de Langres dans le département de la Haute-Marne dans la région Grand-Est. Sa zone de production définie par son cahier des charges s’étend sur le département de la Haute-Marne et sur quelques communes des […]

Morbier
Charakteristika: Sýr Morbier se vyrábí řemeslnou cestou ze syrového mléka francouzského kravského plemene Montbéliarde nebo Simmental.Když při výrobě tohoto sýru neměli zemědělci dostatek mléka, napadlo je posypat sýřeninu z prvního dojení tenkou vrstvou rostlinného popela, tím ji zakonzervovat a chránit, a po dalším dojení přidat sýřeninu druhou. To je důvodem vzniku černé žilky, kterou můžeme na […]

Camembert de Normandie
Normandský Camembert je sýr, který je natolik spjat s Francií a její gastronomickou kulturou, že je skoro zbytečné jej představovat. Za své jméno vděčí vesnici Camembert v departementu Orne.Nesmíme však zaměňovat Normandský Camembert, který nese označení CHOP, s camemberty vyráběnými v Normandii, které nepodléhají stejným pravidlům produkce a jejichž kvalita se může výrazně lišit.Je to […]
Camembert de Normandie
Le Camembert de Normandie a été créé par Marie Harel à Camembert en 1791. C’est un fromage à pâte molle et à croûte fleurie que les normands apprécient aux trois-quarts affiné avec un mince filet blanc au cœur. Le Camembert de Normandie AOP est une Appellation d’Origine Protégée de Normandie. Comme toutes les AOP, il est […]
Vieux Brugges
Le Brugge Vieux est un grand classique parmi les fromages. Pater familias depuis 1992, voilà vingt années qu’il est le senior de notre famille de Brugge Fromage. Le Brugge Vieux doit son nom au temps qu’il met pour s’affiner. Ce long processus d’affinage donne un fromage au goût véritablement relevé et généreux, marqué de petits […]

Gruyère
réserve Charakteristika: Bochník sýru Gruyère váží 30 až 40 kg, má průměr 60 až 65 cm a výšku 11 cm. Chuť: Lehce slaný Gruyère je výrazný sýr s jasnou chuťovou linkou po lískových oříšcích, typickou pro lisované sýry. Degustace: Spolu se sýrem Vacherin Fribourgeois si ho můžete vychutnat i jako fondue. Doprovoďte jej lehkým a […]
Gruyère
Si la Suisse reste le berceau du gruyère, ce fromage est également fabriqué en France depuis plusieurs siècles. Le gruyère est un fromage au lait cru de vache que nous trouvons fréquemment sur nos plateaux de fromages et dans nos assiettes, sublimés dans des recettes variées. Reconnu par une appellation d’origine contrôlée depuis 2007, ce […]
Bleu des Causses
Le Bleu des Causses, autrefois appelé Bleu d’Aveyron, est un fromage au lait cru, thermisé ou pasteurisé et entier de vache, à pâte persillée et à croûte naturelle, dont la zone de production couvre la quasi-totalité du département de l’Aveyron et une partie des départements du Gard, de l’Hérault, du Lot et de la Lozère, en région […]

Roquefort
Charakteristika: Roquefort je ovčí sýr s modrou plísní uvnitř hmoty vyráběný v oblasti Causses. Dozrává v přírodních sklepních útvarech obce Roquefort-sur-Soulzon, které mají stálou vlhkost a teplotu. Chuť: Jedná se o velmi silný sýr, slané a charakteristicky plné chuti. Degustace: Roquefort se skvěle doplňuje se silnými a zároveň jemnými víny. Například Porstké v jeho společnosti […]
Roquefort
Le Roquefort est un fromage au lait cru et entier de brebis, à pâte persillée et à croûte naturelle, produit exclusivement dans une grande partie du département de l’Aveyron et quelques communes des départements de l’Aude, la Lozère, le Gard, l’Hérault et le Tarn en région Occitanie. Son affinage est obligatoirement réalisé dans les caves naturelles situées […]

Comté
Le comté est un fromage à pâte pressée cuite originaire du massif du Jura, où il est également produit. Il bénéficie d’une appellation d’origine contrôlée et d’une appellation d’origine protégée. Le comté est affiné en moyenne 8 mois pour développer tous ses arômes, mais il peut être affiné pendant plusieurs années.



À propos du Morbier
D’où vient sa fine ligne de cendres, qu’elles histoires raconte-t-on sur le Morbier…

Co je Fransyr
Fransýrova závist vychází z postřehu, že navzdory příznivé geografické poloze a skutečnému nadšení pro dobré věci, kultura kvalitního sýra v České republice chybí.Fransýr z lásky k zemi a jejím obyvatelům hodlá hledat nejlepší sýry z Francie a dalších evropských zemí a podělit se o své zkušenosti a know-how, díky nimž budete žít typicky francouzským uměním […]
What is Fransyr
Fransýr’s envy starts from the observation that despite a favorable geographical situation and a real enthusiasm for good things, the culture of quality cheese is absent from the Czech Republic.Out of love for the country and its inhabitants, Fransýr intends to seek the best cheeses from France and other European countries and to share his […]
Sýrový Bar
Na tomto místě věnovaném pochoutce našich smyslů vás zveme, abyste vyrazili na výlet do našich chutných oblastí, objevili nebo znovuobjevili výběr nejlepších řemeslníků ve Francii, přijeli a sdíleli vzácné spojenectví mezi vínem a místními specialitami. Kdykoli, jak vás touha a příležitosti zpívají. … Brzy budou uspořádány degustační večery, kde se dozvíte více o všech vašich […]
Zrající Sklep
Rafinace je složitý biochemický proces, ale jednoduchým způsobem je to degradace fyzikálně-chemických složek (nebo enzymatického štěpení) tvarohu podle více či méně definované doby. Těmito složkami jsou proteiny, lipidy a uhlohydráty tvarohu, které dodávají sýru více či méně výraznou chuť a více či méně pružnou texturu v závislosti na vyrobeném sýru. Aby bylo možné tyto různé […]