Camembert de Normandie

Normandský Camembert je sýr, který je natolik spjat s Francií a její gastronomickou kulturou, že je skoro zbytečné jej představovat. Za své jméno vděčí vesnici Camembert v departementu Orne.
Nesmíme však zaměňovat Normandský Camembert, který nese označení CHOP, s camemberty vyráběnými v Normandii, které nepodléhají stejným pravidlům produkce a jejichž kvalita se může výrazně lišit.
Je to menší, válcovitý, jemně zaoblený sýr o průměru zhruba 10 – 11 cm. Má bílou, mírně nažloutlou a hladkou hmotu. Kůrka porostlá plísní je plstnatá, bílá, více nebo méně posetá červenými skvrnkami.

Normandský Camembert je sýr mocné chuti, který přijde na řadu až v druhé polovině sýrové degustace.
Vůní evokuje stáje. Na jazyku ucítíme mléčné aroma a štiplavost síry.

Camembert si nejlépe vychutnáme, když není „sádrovitý“, což znamená, že ve svém středu není suchý, ale mazlavý, stejně jako hmota hned pod kůrkou. Pokud tomu tak není, vyplatí se vyčkat. Proces zrání můžete urychlit, necháte-li ho 1 až 2 dny odpočívat při pokojové teplotě (podle teploty).
Před degustací se doporučuje nechat camembert 30 – 60 min. mimo ledničku (v odvislosti na okolní teplotě).

Kraj :
těsto :
kůra :
mléko :
zrání :
tuk :

Sýry s bílou plísní na povrchu

Sýry s měkkou hmotou nazýváme takové sýry, které během výroby nepodléhají ani zahřívání, ani lisování. Zráním se jejich hmota zjemňuje, až rozplývá.

Další produkty ve stejné kategorii :