Morbier
Charakteristika: Sýr Morbier se vyrábí řemeslnou cestou ze syrového mléka francouzského kravského plemene Montbéliarde nebo Simmental.
Když při výrobě tohoto sýru neměli zemědělci dostatek mléka, napadlo je posypat sýřeninu z prvního dojení tenkou vrstvou rostlinného popela, tím ji zakonzervovat a chránit, a po dalším dojení přidat sýřeninu druhou. To je důvodem vzniku černé žilky, kterou můžeme na plátku sýru dobře pozorovat.
Zrání sýru trvá minimálně 45 dnů. V naší nabídce však najdete i Morbier zrající 90 dnů.
Chuť: Pod vlhkou a mírně lepkavou kůrkou se skrývá měkká a pružná hmota. Morbier je chuťově jemný sýr s přídechem po smetaně a lískových oříšcích. Tento sýr se dá použít i na pokrm z rozpékaného sýru zvaný raclette. Po rozpečení je chuťově výraznější.
Degustace: V rámci degustace sýrů jej budeme konzumovat mezi prvními. Skvěle se hodí k lokálním vínům ze stejné oblasti jako je např. tzv. vin jaune – žluté víno a Côtes du Jura, ale hodí se i k jiným ovocným bílým nebo lehkým červeným vínům.