Bleu des Causses

Le Bleu des Causses, autrefois appelé Bleu d’Aveyron, est un fromage au lait cru, thermisé ou pasteurisé et entier de vache, à pâte persillée et à croûte naturelle, dont la zone de production couvre la quasi-totalité du département de l’Aveyron et une partie des départements du Gard, de l’Hérault, du Lot et de la Lozère, en région Occitanie.

En bouche, le Bleu des Causses a un goût franc et savoureux, avec des arômes caractéristiques de bleu. Il peut présenter une légère amertume sans piquant excessif ni excès de sel.

Le Bleu des Causses est affiné dans des caves d’affinages naturelles creusées dans des éboulis calcaires, exposées au Nord et parcourues de courants d’air frais et humide, permettant le développement du Bleu.

à propos

Další produkty ve stejné kategorii :


Notice: Trying to get property of non-object in /home/www/fransyr.cz/www/fransyr.cz/wp-content/themes/Etivaz/single.php on line 58

Sýry a víno z Jura, ochutnávka

Mnozí znají sýry Comté nebo Morbier, abychom jmenovali alespoň ty nejznámější. Ale s jakými víny je kombinovat? Jura rovněž produkuje výjimečná vína, která se, jak zjistíte, výtečně hodí k místním sýrům. Z důvodu omezeného počtu míst je nutná rezervace.

Mimolette

Charakteristika: Sýr Mimolette má specifický tvar. Jedná se o dvoukilovou kouli živě oranžové barvy. Tohoto atypického zbarvení je docíleno použitím přírodního barviva z jihoamerického stromu roucou. Kůrka sýru nese stopy práce mikroskopických roztočů. Chuť: Když Mimolette po dvanácti měsících zrání zestárne, má tvrdou ale stále elastickou, nedrobivou hmotu. Je lehce slaný a zanechá Vám v […]

O’thentique

À propos du Morbier

D’où vient sa fine ligne de cendres, qu’elles histoires raconte-t-on sur le Morbier…

Saint Félicien

Charakteristika: Saint-Félicien je menší sýr kulatého tvaru vážící 180 gramů. Kůrka bílé až slonovinové barvy je porostlá plísní. Chuť: Saint Félicien je smetanový a tudíž hladce měkký, mírně slaný s chutí po lískových oříšcích. Podle stupně zrání může být jemné nebo plnější chuti. Degustace: Na vyzrálosti sýru záleží, zda Saint-Félicien přijde na řadu na úvod […]

Comté

Le comté est un fromage à pâte pressée cuite originaire du massif du Jura, où il est également produit. Il bénéficie d’une appellation d’origine contrôlée et d’une appellation d’origine protégée. Le comté est affiné en moyenne 8 mois pour développer tous ses arômes, mais il peut être affiné pendant plusieurs années.

Mezinárodní den sýrů

Nás čeká mezinárodní den sýra!
V rámci tohoto mimořádného sýrového svátku vám nabízíme po celý den 12% slevu na naše sýry i sýrové talířky.
Navíc jsme si pro vás v bistru na Letné připravili ještě stánek s raclettem, péct budeme od 17:00.
Stavte se za námi na nákup, rezervujte si místa v jednom z našich bister a pojďte s námi slavit!

Raclette králů

Přijďte oslavit Tři Krále originálním způsobem s raclette a „galette des rois“ (královským koláčem), vše v rámci nezapomenutelného večera. Z důvodu omezeného počtu míst je nutná rezervace.

Degustace sýrů typu Tomme

Sýry typu „tomme” mají ve francouzské kuchyni i historii naprosto zásadní místo.
Pojďte s námi objevovat jejich rozmanité chutě doplněné o výběr vín perfektně rozvíjející jejich charakter!

Tomme de Savoie

Tento sýr se původně vyráběl ze zbytků při výrobě másla. Jedná se o nejstarší savojský sýr. Zajímavostí je, že obsah tuku je v každém Tomme jiný. Tomme je pružný a pevný zároveň. Jeho chuť se mění podle stupně zrání a ročního období výroby.Mladý sýr je převážně jemný a mírně nakyslý. Zráním se chuť umocňuje, ale […]