Sladký Comté
Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.
Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.
Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá kůrka není určená ke konzumaci.
Chuť: Sýr Comté má slanou a ovocnou chuť, která se zráním umocňuje. Po dosažení určitého věku (minimálně 15-16 měsíců) se v něm začínají tvořit krystalky aminokyselin, což je znakem úspěšného zrání.
Degustace: V rámci degustace sýrů jej budeme konzumovat obvykle mezi prvními. Pokud je již vyzrálý, dojde na něj uprostřed ochutnávky. Výborně se hodí i jako drobné pohoštění.
Skvěle chutná k lokálním vínům ze své oblasti jako je např. tzv. vin jaune – žluté víno nebo k jiným ovocným bílým vínům jako např. chardonnay.