Langres

Le Langres est un fromage au lait cru ou pasteurisé de vache, à pâte molle et à croûte lavée, originaire du plateau de Langres dans le département de la Haute-Marne dans la région Grand-Est. Sa zone de production définie par son cahier des charges s’étend sur le département de la Haute-Marne et sur quelques communes des Vosges et de la Côte-d’Or.

Il bénéficie d’une Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) depuis 1991 et d’une Appellation d’Origine Protégée (AOP) depuis 1996.

Il est de forme cylindrique à légèrement tronconique, et une cavité, baptisée “Fontaine” ou “Cuvette”, se forme en son sommet pendant l’affinage. Cela s’explique par le fait qu’il n’est retourné que deux fois au maximum, et parfois jamais, pendant sa maturation. Plus la fontaine se creuse, plus le fromage est affiné et crémeux. Il aura alors des saveurs plus prononcées.

à propos

Další produkty ve stejné kategorii :


Notice: Trying to get property of non-object in /home/www/fransyr.cz/www/fransyr.cz/wp-content/themes/Etivaz/single.php on line 58

Grana Padano

Charakteristika: Bochník sýru Grana Padano měří 18 až 25 cm, má průměr od 35 do 45 cm a váha se pohybuje mezi 24 a 40 kilogramy. Degustace: Oceníme ho samozřejmě jako ingredienci při vaření nebo strouhaný s těstovinami připravenými po italském způsobu.

Poslední fondue sezóny

Přicházejí krásné dny… Přijďte se k nám připojit na lahodný večer a vychutnejte si poslední raclette sezóny, dokud nám to počasí dovolí. Prosím, proveďte rezervaci.

Mimolette

Charakteristika: Sýr Mimolette má specifický tvar. Jedná se o dvoukilovou kouli živě oranžové barvy. Tohoto atypického zbarvení je docíleno použitím přírodního barviva z jihoamerického stromu roucou. Kůrka sýru nese stopy práce mikroskopických roztočů. Chuť: Když Mimolette po dvanácti měsících zrání zestárne, má tvrdou ale stále elastickou, nedrobivou hmotu. Je lehce slaný a zanechá Vám v […]

Salát, sýry a růžová vína…

S blížícím se létem pro vás máme speciální odlehčenou degustaci. Budeme ochutnávat různé druhy salátů se sýry a párovat s růžovými víny!

Sýry a víno z Jura, ochutnávka

Mnozí znají sýry Comté nebo Morbier, abychom jmenovali alespoň ty nejznámější. Ale s jakými víny je kombinovat? Jura rovněž produkuje výjimečná vína, která se, jak zjistíte, výtečně hodí k místním sýrům. Z důvodu omezeného počtu míst je nutná rezervace.

Saint Félicien

Charakteristika: Saint-Félicien je menší sýr kulatého tvaru vážící 180 gramů. Kůrka bílé až slonovinové barvy je porostlá plísní. Chuť: Saint Félicien je smetanový a tudíž hladce měkký, mírně slaný s chutí po lískových oříšcích. Podle stupně zrání může být jemné nebo plnější chuti. Degustace: Na vyzrálosti sýru záleží, zda Saint-Félicien přijde na řadu na úvod […]

O’thentique

Gruyère

réserve Charakteristika: Bochník sýru Gruyère váží 30 až 40 kg, má průměr 60 až 65 cm a výšku 11 cm. Chuť: Lehce slaný Gruyère je výrazný sýr s jasnou chuťovou linkou po lískových oříšcích, typickou pro lisované sýry. Degustace: Spolu se sýrem Vacherin Fribourgeois si ho můžete vychutnat i jako fondue. Doprovoďte jej lehkým a […]

Zrající Sklep

Rafinace je složitý biochemický proces, ale jednoduchým způsobem je to degradace fyzikálně-chemických složek (nebo enzymatického štěpení) tvarohu podle více či méně definované doby. Těmito složkami jsou proteiny, lipidy a uhlohydráty tvarohu, které dodávají sýru více či méně výraznou chuť a více či méně pružnou texturu v závislosti na vyrobeném sýru. Aby bylo možné tyto různé […]

À propos du Morbier

D’où vient sa fine ligne de cendres, qu’elles histoires raconte-t-on sur le Morbier…