Chabichou du Poitou
Sýr Chabichou du Poitou je vyráběný v jasně ohraničené oblasti sahající od vápenatého departementu Haut Poitou přes polovinu krajů Deux-Sèvres a Vienne až po několik obcí na severu Charente. Je produkován z výhradně syrového mléka alpských koz ras Saanen nebo Poitevine.
V jednotlivých stadiích zrání nám nabídne různé chuťové zážitky. Jako mladý bude mít ještě vlhkou, bílou a ohebnou hmotu, ve které ucítíme kozinu jen mírně. Polosuchý nabídne pevnější hmotu, jež si stále zachovává jistou pružnost, ale bude chuťově výraznější s bílou, žlutou nebo namodralou kůrkou. Suchý nebo velmi suchý kozí Chabichou má tvrdou a drobivou hmotu a také mnohem silnější chuť.
Kraj :
těsto :
kůra :
mléko :
Kozí
zrání :
tuk :