Reblochon

Reblochon nebo savojský Reblochon je označení původu francouzského sýru vyráběného především v Horním Savojsku a v několika savojských obcích. Pochází z pohoří Bornes a Aravis, zejména z údolí Thônes, dále se rozšířilo do Val d’Arly a masivu Bauges.

Místní horští sedláci odváděli první dojení majiteli půdy (obvykle opatství) a druhé, prováděné po setmění, si ponechávali pro sebe. Zdá se, že pachtovné odváděné v naturáliích se od renesance vypočítávalo podle objemu nadojeného mléka. Majitel nebo jeho dozorce kontrolovali jeho množství, aby podle něj vypočítali počet dlužných sýrů. Aby sedlák své odvody snížil, dojení zkrátil a dokončit jej až po odchodu dozorce. Mléka z druhého dojení bylo sice méně, zato mělo hodně smetany, vyšší obsah tuku a tudíž dosahovalo vyšší kvality.

Kraj :
těsto :
kůra :
mléko :
zrání :
tuk :
75,-/100g

Sýry s lisovanou nedohřívanou hmotou

Sýry s lisovanou nedohřívanou hmotou jsou sýry, které se po určitou dobu lisují, čímž se odlučuje část syrovátky.

Autres produits de la même catégorie :