Langres

Le Langres est un fromage au lait cru ou pasteurisé de vache, à pâte molle et à croûte lavée, originaire du plateau de Langres dans le département de la Haute-Marne dans la région Grand-Est. Sa zone de production définie par son cahier des charges s’étend sur le département de la Haute-Marne et sur quelques communes des Vosges et de la Côte-d’Or.

Il bénéficie d’une Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) depuis 1991 et d’une Appellation d’Origine Protégée (AOP) depuis 1996.

Il est de forme cylindrique à légèrement tronconique, et une cavité, baptisée “Fontaine” ou “Cuvette”, se forme en son sommet pendant l’affinage. Cela s’explique par le fait qu’il n’est retourné que deux fois au maximum, et parfois jamais, pendant sa maturation. Plus la fontaine se creuse, plus le fromage est affiné et crémeux. Il aura alors des saveurs plus prononcées.

à propos

Autres produits de la même catégorie :

Mladý Comté

Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá […]

Chabichou du Poitou

Sýr Chabichou du Poitou je vyráběný v jasně ohraničené oblasti sahající od vápenatého departementu Haut Poitou přes polovinu krajů Deux-Sèvres a Vienne až po několik obcí na severu Charente. Je produkován z výhradně syrového mléka alpských koz ras Saanen nebo Poitevine. V jednotlivých stadiích zrání nám nabídne různé chuťové zážitky. Jako mladý bude mít ještě […]

Chaource

Charakteristika: Chuť: Degustace:

Roquefort

Charakteristika: Roquefort je ovčí sýr s modrou plísní uvnitř hmoty vyráběný v oblasti Causses. Dozrává v přírodních sklepních útvarech obce Roquefort-sur-Soulzon, které mají stálou vlhkost a teplotu. Chuť: Jedná se o velmi silný sýr, slané a charakteristicky plné chuti. Degustace: Roquefort se skvěle doplňuje se silnými a zároveň jemnými víny. Například Porstké v jeho společnosti […]

Starý Comté

Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá […]

Crottin de chavignol

Caractéristiques: Le Crottin de Chavignol est un fromage bénéficiant d’une AOC depuis 1976. Il est fabriqué dans le Berry, dans la région de Sancerre, uniquement à partir de lait de chèvre cru.Il se présente sous la forme d’un petit cylindre plat légèrement bombé, d’un diamètre moyen de 6 cm.Lorsqu’il est mi-sec, sa pâte est blanche […]

Parmigiano Reggiano

di Vacche Rosse Charakteristika: Bochník sýru Parmesan je vysoký 18 až 25 cm, má průměr od 35 do 45 cm a váží 20 až 40 kilogramů. Je vyráběný z mléka zvláštní rasy červených krav, které mu propůjčuje slámovou barvu. Chuť: Mléku červených krav vděčí Parmesan také za svou ovocnou a intenzivní, ačkoli jemnou a značně […]

Brie de Meaux

V rámci večere organizované na Vídeňském kongrese v roce 1815 diplomatem Talleyrandem byl Brie de Meaux korunovaný „Králem sýrů“. Díky svému úctyhodnému průměru i váze jej málokdy uvidíme celý, snad s výhradou sýrařů, kteří jej tak uchovávají na slaměné podložce. Pod svou kůrkou skrývá pružnou a bohatou hmotu krémové barvy. Brie de Meaux je kravský […]

Sladký Comté

Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá […]

Ossau-Iraty

Charakteristika: Kontrolované označení původu Ossau-Iraty evokuje název dvou oblastí, ve kterých se tento sýr vyrábí, a to vrchol Pic du Midi d’Ossau (provincie Béarn) a dále rozsáhlou lesní plochu Forêt d’Iraty (Baskitsko). Je kulatý, váží 4 až 5 kg, hladký, bez děr, světle žluté barvy. Chuť: Stupeň zrání ovlivňuje rozmanité chuťové vlastnosti sýru Ossau-Iraty, nádech […]