O nás

Příběh sýrárny Fransýr se začíná psát v roce 2003. Zakladatel společnosti Gaël Dandelot tehdy jako profesor fyziky přijíždí do Prahy a chystá se nastoupit na místní francouzské lyceum. V roce 2005 přijímá pracovní nabídku na prestižní gymnázium Jana Nerudy. Smlouva uzavřená na dva roky ho však nutí přemýšlet o dalším směřování své profesní kariéry. Častý dovoz sýrů z rodné Francie jej vede k myšlence, ze které se zrodí sýrový projekt.

Ten postupně dozrává v letech 2008 a 2009. Se neobejde bez uskutečnění důkladné rešerše ve světě sýrů a vyhledání dodavatelů. Nezměrná motivace a samofinancování ve výši 8 000 eur nastartují v létě 2009 dovoz francouzských sýrů určený v počátcích zejména pražské francouzské komunitě trpící nedostatkem kvalitních produktů ze své vlasti. Základy profese sýraře jsou tímto položeny.

V roce 2009 vzniká první prostor o 18 m² v ulici Šmeralova na Letné. Sklad a následně kamenný obchod přináší Pražanům konečně první skutečnou sýrárnu. Tato zkušenost je dalším krokem v Gaelově směřování k zvládnutí sýrového řemesla.

Činnost se rozrůstá o účast na různých trzích jako na Francouzském trhu na Kampě, v Holešovické tržnici a od roku 2013 také na farmářském trhu v Dejvicích, kde nás ostatně najdete i dnes. Projekt dostává jasné kontury a v březnu 2012 i nové jméno: Fransýr s.r.o. Prodejna na Letné přestává stačit.

Koncem září 2013 se otevírá obchod v pasáži Lucerna, kam si můžete zajít i v současnosti. Vývoj si vyžaduje přímé obchodování čili najít vlastní výrobce. Spolupráce s jedním z nejlepších producentů sýru Comté, firmou Seignemartin, začíná květnu 2014, v únoru 2015 se připojuje společnost Les Bergers du Haut Béarn a jejich sýry tomme des Pyrénées a Ossau-Iraty a konečně v roce 2016 následuje savojský tomme, tomme de Savoie, dozrávající v Caves d’Affinages de Savoie.

Koncept Fransýr je na světě: francouzská sýrárna v Praze, která své klientele nabízí vybrané produkty dovedené k optimální zralosti našima rukama. Opravdové řemeslo, které vyžaduje dokonalou znalost produktů. Díky ní je našim klientům můžeme představit na jejich chuťovém vrcholu, aby si mezi nimi mohl každý najít ten svůj.

A právě v duchu myšlenky poznávání dobrých produktů se sýrárna v létě roku 2016 dále rozšiřuje. Vzniká první sýrové bistro v České republice.

Více informací se o nás dočtete v novinových článcích.

Cheddar

Reblochon

Munster

Saint Félicien

Gruyère

Tomme de chèvre des Pyrénées