Bleu des Causses

Le Bleu des Causses, autrefois appelé Bleu d’Aveyron, est un fromage au lait cru, thermisé ou pasteurisé et entier de vache, à pâte persillée et à croûte naturelle, dont la zone de production couvre la quasi-totalité du département de l’Aveyron et une partie des départements du Gard, de l’Hérault, du Lot et de la Lozère, en région Occitanie.

En bouche, le Bleu des Causses a un goût franc et savoureux, avec des arômes caractéristiques de bleu. Il peut présenter une légère amertume sans piquant excessif ni excès de sel.

Le Bleu des Causses est affiné dans des caves d’affinages naturelles creusées dans des éboulis calcaires, exposées au Nord et parcourues de courants d’air frais et humide, permettant le développement du Bleu.

à propos

Autres produits de la même catégorie :

Chaource

Charakteristika: Chuť: Degustace:

Starý Comté

Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá […]

Mladý Comté

Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá […]

Camembert de Normandie

Normandský Camembert je sýr, který je natolik spjat s Francií a její gastronomickou kulturou, že je skoro zbytečné jej představovat. Za své jméno vděčí vesnici Camembert v departementu Orne.Nesmíme však zaměňovat Normandský Camembert, který nese označení CHOP, s camemberty vyráběnými v Normandii, které nepodléhají stejným pravidlům produkce a jejichž kvalita se může výrazně lišit.Je to […]

Brie de Meaux

V rámci večere organizované na Vídeňském kongrese v roce 1815 diplomatem Talleyrandem byl Brie de Meaux korunovaný „Králem sýrů“. Díky svému úctyhodnému průměru i váze jej málokdy uvidíme celý, snad s výhradou sýrařů, kteří jej tak uchovávají na slaměné podložce. Pod svou kůrkou skrývá pružnou a bohatou hmotu krémové barvy. Brie de Meaux je kravský […]

Morbier

Charakteristika: Sýr Morbier se vyrábí řemeslnou cestou ze syrového mléka francouzského kravského plemene Montbéliarde nebo Simmental.Když při výrobě tohoto sýru neměli zemědělci dostatek mléka, napadlo je posypat sýřeninu z prvního dojení tenkou vrstvou rostlinného popela, tím ji zakonzervovat a chránit, a po dalším dojení přidat sýřeninu druhou. To je důvodem vzniku černé žilky, kterou můžeme na […]

Crème fraîche

Sladký Comté

Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC – CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura.Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá […]

Roquefort

Charakteristika: Roquefort je ovčí sýr s modrou plísní uvnitř hmoty vyráběný v oblasti Causses. Dozrává v přírodních sklepních útvarech obce Roquefort-sur-Soulzon, které mají stálou vlhkost a teplotu. Chuť: Jedná se o velmi silný sýr, slané a charakteristicky plné chuti. Degustace: Roquefort se skvěle doplňuje se silnými a zároveň jemnými víny. Například Porstké v jeho společnosti […]

Parmigiano Reggiano

di Vacche Rosse Charakteristika: Bochník sýru Parmesan je vysoký 18 až 25 cm, má průměr od 35 do 45 cm a váží 20 až 40 kilogramů. Je vyráběný z mléka zvláštní rasy červených krav, které mu propůjčuje slámovou barvu. Chuť: Mléku červených krav vděčí Parmesan také za svou ovocnou a intenzivní, ačkoli jemnou a značně […]