Framářský Ossau-iraty CHOP

Framářský Ossau-iraty CHOP

type

  • tomme

Région

  • Pays-Basque

Pâte

  • lisovaná a nevařená

Croûte

  • lepkavá

Lait

  • syrové ovčí

Affinage

  • 4 mois minimum

Matière grasse

  • 52%
appréciations1
vues517
ajouter le Únor 2016
mis a jour le Březen 2018

popis

Charakteristika : Chráněné označení původu. Název Ossau-iraty je odvozený od označení dvou oblastí, ze kterých sýr pochází – z regionu vrcholu Pic du Midi d’Ossau (Béarn) a polesí Iraty (Baskicko). Sýr kulatého tvaru s váhou 4 - 5 kg. Hladká hmota bez děr žlutavé barvy.
Chuť : Pro sýr Ossau-iraty je typická trvalá stopa po lískových oříšcích, ačkoli jsou jeho chuťové charakteristiky proměnlivé v odvislosti k typu zrání.
Degustace : Se suchým bílým vínem Gascogne nebo s lehkým červeným vínem.