Comté (CHOP) 8-10 měsíců

Comté (CHOP) 8-10 měsíců

Région

  • Franche-Comté

Pâte

  • pressée cuite

Croûte

  • lepkavá

Lait

  • syrové kravské

Affinage

  • 4 mois minimum

Matière grasse

  • 45%

popis

Charakteristika: Comté získalo tzv. AOC - CHOP chráněné označení původu v roce 1958, tj. jako první sýr vůbec. Vyrábí se ze syrového kravského mléka z oblasti Jura. 
Průměr celého bochníku je 65 cm a jeho váha se pohybuje okolo 40 kg.
Má lisovanou pevnou hmotu žluté barvy, která v odvislosti k zralosti mění na intenzitě. Tlustá hnědavá kůrka není určená ke konzumaci.
Sa pâte pressée est dure et de couleur jaune plus ou moins foncée selon l’âge. Sa croûte épaisse et brune ne se mange pas.
Chuť:: Sýr Comté má slanou a ovocnou chuť, která se zráním umocňuje. Po dosažení určitého věku (minimálně 15-16 měsíců) se v něm začínají tvořit krystalky aminokyselin, což je znakem úspěšného zrání.
Degustace: V rámci degustace sýrů jej budeme konzumovat obvykle mezi prvními. Pokud je již vyzrálý, dojde na něj uprostřed ochutnávky. Výborně se hodí i jako drobné pohoštění.
Skvěle chutná k lokálním vínům ze své oblasti jako je např. tzv. vin jaune - žluté víno nebo k jiným ovocným bílým vínům jako např. chardonnay.

Le club des amateurs du bon fromage

Profiter d’une remise de 5% sur tout nos produits.

  • Apres inscription, il vous suffit de venir chercher votre carte de fidélité en boutique.